
در مورد سایر کاربردهای ماهواره ها و سرنوشت آنها پس از اتمام مأموریت اطلاعات جمع آوری کنید و به صورت تصویری به کلاس ارائه نمایید.
ماهواره به دستگاههای ساخت بشر گفته میشود که به فضا فرستادهشده و در مدارهایی به گرد زمین یا سیارات دیگر میچرخند.
اهمیت ماهوارهها برای مخابرات و بررسی منابع زمینی و پژوهش و کاربردهای نظامی و جاسوسی روزافزون است. بخشی از پژوهشهای علمی و تخصصی که در آزمایشگاههای مستقر در فضا انجام میشود، هرگز نمیتوانست روی کرهٔ زمین، عملی شود.
در عصر ما، ماهواره و تکنولوژی وابسته به آن، چنان در تاروپود جوامع بشری نفوذ کرده که نقش تعیینکنندهای در تحولات تمدن بشری دارد.
بخشی از تحقیقات و پژوهشهای علمی و فنی، که در آزمایشگاههای مستقر در فضا انجام میشود، هرگز نمیتوانست روی کرهٔ زمین عملی شود. این تحقیقات، که بسیار گوناگون است، در زمینههای پزشکی، داروسازی، مهندسی مواد، مهندسی ژنتیک و دهها مورد دیگر، تا به حال دستاوردهای ارزندهای برای بشر داشتهاست.
ماهوارهها میتوانند اطلاعات باارزشی در اختیار انسان قرار دهند که به تحولات شگرفی، در زمینههای گوناگون بیانجامد. ماهوارههای کشف منابع زمینی، هواشناسی، مخابراتی، پژوهشی و نظامی از این نوع هستند.
ماهواره به طور مداوم در حال حرکت در مداری حول زمین است. بخشی از پژوهش های علمی و تخصصی که توسط ماهواره ها انجام می شود، هرگز نمی تواند روی کره زمین جنبه عملی به خود گیرد. امروزه ماهواره ها تنها برای کسب اطلاعات از کره خاکی ما کاربرد ندارند؛ هم اکنون چندین ماهواره پیشرفته علمی تحقیقاتی هستند که بر گرد خورشید و اجرام منظومه خورشیدی در حرکتند و اطلاعات خود را از آن اجرام به مراکز مدیریت ماهواره خود در زمین ارسال می کنند.
ماهواره ها از لحاظ ماموریت خود به گونه های مختلفی تقسیم می شوند؛ ۱-هواشناسی، ۲- ارتباطات رادیویی و مخابراتی، ۳- ردیابی، ۴- تحقیقاتی علمی و ۵- نظامی و جاسوسی.
ماهواره هایی که حول محور مدار زمین در گردشند در ارتفاع های متفاوتی از زمین قرار دارند. کمترین ارتفاع ماهواره ها از زمین حدود ۲۰۰ کیلومتر و بیشترین آن حدود ۳۶ هزار کیلومتر است. لازم به ذکر است که یک ماهواره تنها زمانی می تواند در مدار خود باقی بماند که شتاب ماهواره با نیروی گرانش جرمی (به طور مثال زمین) که به دور آن می چرخد، تناسب و تعادل داشته و تحت تاثیر آن باشد. در صورتی که شتاب ماهواره بیشتر از گرانش زمین باشد، ماهواره در مسیری مستقیم از زمین دور می شود و بالعکس اگر شتاب ماهواره کمتر باشد به سمت زمین کشیده شده و برخواهد گشت.
پس از اتمام عمر ماموریت ماهواره، آنها معمولاً در نقاط خاصی از جمله اقیانوس ها سقوط می کنند. البته پیش از سقوط هنگام برخورد با مولکول های خارجی ترین لایه اتمسفر سرعت ماهواره کم می شود. در این زمان نیروی گرانش، ماهواره را به سمت لایه های داخلی اتمسفر می کشاند و هوایی که جلوی ماهواره قرار می گیرد، در یک لحظه آنقدر فشرده و داغ می شود که بخش اعظم آن می سوزد و باقی مانده احتمالی آن در نقاط از پیش تعیین شده یی که اکثراً در اقیانوس ها و دریاهای آزاد است، سقوط می کند.
زبالههای فضایی چیزهای گوناگون ساختۀ انسان هستند که در مدار زمین در حال گردشند، اما دیگر به درد نمیخورند (کارایی ندارند). زباله فضایی در واقع بقایای فعالیت بشر در فضا است، از قطعات سفینهها گرفته تا قسمتهایی از سفینه که در مراحل مختلف مامورت فضایی از آن جدا میشوند یا هر چیز دیگری که در مدار زمین رها شده و دیگر کاربردی ندارد.